The Wall - 1:20 scale model   Spring 2011 - University of Waterloo Graduate Studio Final - Minimum Dwelling Group Project:  Elie Bourget, Jamie Ferreira, Andrea Murphy  Project duration: 5 weeks
       
     
DSC_0319x.jpg
       
     
 The Wall is an infill residential project designed for a narrow backyard in Galt. Conceived as a single-bedroom secondary dwelling.  The unit is aligned with the private lane onto Albert Street to the west and a mature tree to the East.  Privacy concerns are addressed through louvers and translucent glass on the North and West facades respectively. 
       
     
 The front entrance is located on axis, concealed from street view and providing diagonal views through both North and South spaces upon entry. 
       
     
 A tall cedar hedge defines the southern property line; thus the wall was elevated in order to ensure adequate solar exposure for an array of photovoltaic panels. This height is mitigated by a sloping site, allowing living spaces to face the horizon as the topography falls eastward.
       
     
 The linearity of the site drove an equally linear house design. Compact mechanical and domestic components were consolidated into a single structural utility wall. The living areas cantilever off the wall within wood framed trusses, balanced by the stairs and library to the South.
       
     
 Circulation between rooms intersects the utility wall in key areas where washrooms or showers may be concealed. In this arrangement, guests may exit to the rear patio without passing through private zones.
       
     
 The adjacent tree creates a rear setback and provides a canopy for the private patio, hidden from view of the front neighbour.
       
     
Section 1.jpg
       
     
Section 2.jpg
       
     
Section 3.jpg
       
     
Details 1.jpg
       
     
Details 2.jpg
       
     
DSC_0539x.jpg
       
     
DSC_0569x.jpg
       
     
DSC_0559x.jpg
       
     
DSC_0368x.jpg
       
     
DSC_0370x.jpg
       
     
DSC_0397x.jpg
       
     
DSC_0598x.jpg
       
     
DSC_0567x.jpg
       
     
DSC06517x.jpg
       
     
DSC06536x.jpg
       
     
DSC06546x.jpg
       
     
 *Digital Renderings by Jamie Ferraira
       
     
RJVP (3 of 5).jpg
       
     
RJVP (2 of 5).jpg
       
     
RJVP (1 of 5).jpg
       
     
RJVP (5 of 5).jpg
       
     
  The Wall - 1:20 scale model   Spring 2011 - University of Waterloo Graduate Studio Final - Minimum Dwelling Group Project:  Elie Bourget, Jamie Ferreira, Andrea Murphy  Project duration: 5 weeks
       
     

The Wall - 1:20 scale model

Spring 2011 - University of Waterloo
Graduate Studio Final - Minimum Dwelling
Group Project:  Elie Bourget, Jamie Ferreira, Andrea Murphy

Project duration: 5 weeks

DSC_0319x.jpg
       
     
 The Wall is an infill residential project designed for a narrow backyard in Galt. Conceived as a single-bedroom secondary dwelling.  The unit is aligned with the private lane onto Albert Street to the west and a mature tree to the East.  Privacy concerns are addressed through louvers and translucent glass on the North and West facades respectively. 
       
     

The Wall is an infill residential project designed for a narrow backyard in Galt. Conceived as a single-bedroom secondary dwelling.  The unit is aligned with the private lane onto Albert Street to the west and a mature tree to the East.  Privacy concerns are addressed through louvers and translucent glass on the North and West facades respectively. 

 The front entrance is located on axis, concealed from street view and providing diagonal views through both North and South spaces upon entry. 
       
     

The front entrance is located on axis, concealed from street view and providing diagonal views through both North and South spaces upon entry. 

 A tall cedar hedge defines the southern property line; thus the wall was elevated in order to ensure adequate solar exposure for an array of photovoltaic panels. This height is mitigated by a sloping site, allowing living spaces to face the horizon as the topography falls eastward.
       
     

A tall cedar hedge defines the southern property line; thus the wall was elevated in order to ensure adequate solar exposure for an array of photovoltaic panels. This height is mitigated by a sloping site, allowing living spaces to face the horizon as the topography falls eastward.

 The linearity of the site drove an equally linear house design. Compact mechanical and domestic components were consolidated into a single structural utility wall. The living areas cantilever off the wall within wood framed trusses, balanced by the stairs and library to the South.
       
     

The linearity of the site drove an equally linear house design. Compact mechanical and domestic components were consolidated into a single structural utility wall. The living areas cantilever off the wall within wood framed trusses, balanced by the stairs and library to the South.

 Circulation between rooms intersects the utility wall in key areas where washrooms or showers may be concealed. In this arrangement, guests may exit to the rear patio without passing through private zones.
       
     

Circulation between rooms intersects the utility wall in key areas where washrooms or showers may be concealed. In this arrangement, guests may exit to the rear patio without passing through private zones.

 The adjacent tree creates a rear setback and provides a canopy for the private patio, hidden from view of the front neighbour.
       
     

The adjacent tree creates a rear setback and provides a canopy for the private patio, hidden from view of the front neighbour.

Section 1.jpg
       
     
Section 2.jpg
       
     
Section 3.jpg
       
     
Details 1.jpg
       
     
Details 2.jpg
       
     
DSC_0539x.jpg
       
     
DSC_0569x.jpg
       
     
DSC_0559x.jpg
       
     
DSC_0368x.jpg
       
     
DSC_0370x.jpg
       
     
DSC_0397x.jpg
       
     
DSC_0598x.jpg
       
     
DSC_0567x.jpg
       
     
DSC06517x.jpg
       
     
DSC06536x.jpg
       
     
DSC06546x.jpg
       
     
 *Digital Renderings by Jamie Ferraira
       
     

*Digital Renderings by Jamie Ferraira

RJVP (3 of 5).jpg
       
     
RJVP (2 of 5).jpg
       
     
RJVP (1 of 5).jpg
       
     
RJVP (5 of 5).jpg